Zenekarok és pólóik

2015.04.08 09:17
Nem írok semmit magamra." Vagy csak felveszel egy zenekaros pólót és szinte mindent elmondtál magadról. Bár ma már korántsem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen amióta az elektró-zenészek metálos t-shirtökben feszítenek, vagy indie-s hipszterek New Kids On The Block-pólókban, a menőségi faktor átalakította az identitásit. Sőt, a kérdésre ma már kifejezetten a divatipar válaszol, a nagy ruhacégek egymást figyelve dobják piacra a korszakokon átívelő klasszikus zenekari fotók, pólógrafikák, logók variációit. Divat és zene fókusztémánk újabb állomása a zenekaros pólók világa.
 
 
A divat és zeneipar – az utóbbi jelenleg is tartó átalakulása miatt – szorosabbra fűzte kapcsolatát, vagy éppen az előbbi sok esetben egyszerűen csak megpróbálja lefölözni azt a hasznot, amit a zenekaripóló-iparág már évtizedek óta termel. Ennek hatására válik értelmét vesztetté egy Joy Divison-borítógrafika, vagy kerül be tinilányok ruhatáraiba David Bowie és Patti Smith arcképe, akikről sokuk valószínűleg még nem is hallott. A zenekarok tömegével a hetvenes években döbbentek rá, hogy a koncerteken árusított exkluzív turnépólók nagyon szép kiegészítést jelentek a lemez- és koncertbevételek mellé. Gyorsan sztenderddé lett az előadói póló, ma már minden kezdő zenekar előbb ad ki ruhadarabot, mint lemezt, és a bevételi oldalon is hangsúlyos az ezekből származó tétel. És persze az továbbra is nagyon számít, hogy kinek a pólóját vesszük fel egy buliban. Még ha csak iróniából is, kifordítottan.
 
 
Elvis Presley – Heartbreak Hotel
 
Az első ismert előadói póló 1956-ból származik, naná, hogy Elvis menedzsere találta ki. A pólóból legutóbb felbukkant példány 7000 dollárért cserélt gazdát.
 
 
Grateful Dead
 
A hetvenes években terjedt el tömegével a pólóárusítás, elsősorban a rockerek körében, a Grateful Dead volt az egyik nagy úttörő, a hippilányok és -fiúk kettesével, hármasával vették a batikolt rövidujjúakat.
 
 
Rolling Stones
 
A logóként funkcionáló zenekarnév mellett a tényleges logó vált a másik legnépszerűbb grafikai elemmé.
 
 
Misfits – Skull
 
A misztikum mindig jó, ha egy talányos képen kívül nem szerepel más információ, akkor ráadásul megmarad a beavatottság-érzet is. A Misfits koponyás pólóját később többen is kisajátították.
 
 
Metallica – Kill 'Em All
 
A metál és a keményzenék világában talán mindennél fontosabb üzenetet közvetít egy tini a pólójával. De ma már bárki vesz fel éllovas-metálpolót (azért nem mindegy, milyent), az menő lesz.
 
 
Madonna
 
Madonna már a nyolcvanas években divatikonná lett, a zenészpólók trendjét pedig egészalakos, a ruhaanyag teljes felületét kihasználó fotós darabjaival birizgálta meg – ez a módi most újra nagyon fut.
 
 
Rihanna – Nirvana
 
Szimbólumok, kezdőbetűk, részleges jelzések, logók, brandek ironikus rekontextualizálása, kicsavarása, összekeverése a mai zenekaros pólódivat főcsapása.
 
 
Alvin és a Mókusok
 
Magyarországon a rockerek, metálosok és punkok körében terjedt el leginkább kedvenceik ruhadaraként való viselése – van olyan együttes, akinek – ha csak a pólókat néznénk – látszólag több a rajongója, mint a nagy sztárzenekaroknak.
 
 
Top 3 legnépszerűbb zenekari póló, amit manapság nem-rajongók hordanak
 
Ramones
 
Ezt ma már a bölcsisek is hordhatják.
 
 
Run DMC
 
A hiphop-pólók amúgy szintén fontos identitás-jelzéssel bírnak, de a Run DMC logója afféle kúlsági bizonyítvánnyá lett bárki is viselje.
 
 
Joy Division
 
Az első JD-lemez borítóján látható csillagászati grafika kétségtelenül jól néz ki, de ettől még nem kellene minden tinilányon viszontlátni.
 
 
forrás: recorder.blog.hu
 
 
 

Elérhetőség

Pólóközpont Alfa Kőérberki Office, 1112 Budapest, Repülőtéri út 2. IV. em. +36-20-388-7010 info@polokozpont.hu